28 juni 2017

Tertio interviewt exclusief Vaticaans topkardinaal Kevin Farrell

Onze kerk is nog te klerikaal en leken hebben weinig of geen stem. Dat moet veranderen, stelt kardinaal Farrell in een exclusief interview met Tertio.

Kardinaal Kevin Farrell is het hoofd van het nieuw opgerichte Dicasterie (Vaticaanse ministerie) voor de Leken, het Gezin en het Leven. De Iers-Amerikaanse voormalige bisschop van Dallas (VS) werd in september vorig jaar door paus Franciscus benoemd en enkele maanden later tot kardinaal gecreëerd. In een exclusief gesprek met het christelijke opinieweekblad Tertio, dat morgen woensdag 28 juni verschijnt, doet de goedlachse Farrell opmerkelijke uitspraken. Zo stelt hij onomwonden dat de katholieke Kerk nog veel te klerikaal is en te weinig of geen stem aan leken geeft en dat moet veranderen. Voorts wil hij dat de Kerk inzake huwelijk en familieleven vooral een positieve boodschap uitdraagt, ondersteunt en bemoedigt. De begeleiding van gehuwden moet vooral door koppels gebeuren, niet door priesters.

Welke geloofwaardigheid heb ik om aan gehuwden iets te zeggen? Kardinaal Farrell

Farrell schaart zich ook vierkant achter het in sommige kringen gecontesteerde pauselijke schrijven Amoris Laetitia.

Amerika is gebouwd op migranten. Het waren migranten uit Europa die onze natie gevormd hebben en telkens weer waren er migratiegolven die ons land verrijkt hebben. Kardinaal Farrell

Ook over migranten en vluchtelingen spreekt het voormalige lid van de congregatie van de Legionairs van Christus, die onder meer werkzaam was in Mexico, zich uitdrukkelijk uit. Muren optrekken, vindt hij inhumaan en economisch een ramp. Hij roept ook op de oorzaken van migratie in de ogen te kijken.

Abortus en euthanasie zijn altijd wrong, wrong, wrong. Maar als iemand toch iets ergs deed, is er dan geen vergiffenis of barmhartigheid meer? Kardinaal Farrell

De Kerk moet het echter onverkort en altijd blijven opnemen voor het menselijke leven, vindt de kardinaal. Hij beseft dat het moeilijk is dan niet over te komen als cultural warriors. Maar, We kunnen niet anders.

Jongerensynode

Kardinaal Farreel geeft in primeur aan Tertio nog mee dat de wereldwijde onlinebevraging van jongeren die onlangs in aanloop van de synode van 2018 over jongeren en geloof werd gelanceerd, op 1 week tijd reeds 30.000 antwoorden opleverde.

Kardinaal Kevin Farrell, hoofd van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven © Emmanuel Van Lierde/Tertio
Kardinaal Kevin Farrell, hoofd van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven © Emmanuel Van Lierde/Tertio

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.