17 december 2017

Kerstmis

Sint Maarten en Sinterklaas, onze Nederlandse kinderfeesten, krijgen steeds meer concurrentie van de Kerstman.

Kerst kun je niet missen. Al sinds begin november hangt de feestverlichting in de winkelstraten. In de etalages staan kerstbomen, sneeuwpoppen en rendieren tussen de vele geschenkartikelen. De tijdschriften staan als voorbereiding vol kerstrecepten. Iedereen is druk, want ja, alles draait om de kerstdagen.

Hoe bereiden we ons in de kerk voor op het kerstfeest?

Op de vier adventszondagen wordt in de adventskrans steeds één kaars meer ontstoken. Lezingen bereiden ons voor en we zingen liederen vol verlangen.

En dan wordt het kerstavond. Het aloude kerstverhaal wordt gelezen.

We horen over een grote ster die is verschenen aan de hemel. Wijzen uit het oosten merken het op  Wat heeft die ster te betekenen? Wat verwachten ze? Ze gaan op weg en nemen grote geschenken mee.

Herders in het veld zien een groot licht aan de hemel en een engel zegt:      “Heden is jullie in de stad van David een Redder geboren.’’ Een Redder, hoezo, waarvan moeten zij gered worden? Ook de herders gaan nieuwsgierig op pad. 

De wijzen en de herders vinden een kindje in een kribbe.  Een klein kind maakt geen onderscheid, het lacht en kraait naar zowel de herders als de wijzen.

Goddelijk licht straalt rond dat kind. Herders en wijzen zijn er vol van en vertellen het door. Als dit kind opgroeit  en predikend rondtrekt worden velen door Zijn licht geraakt. Dat Goddelijk licht is niet te doven. Het verspreidt zich en licht op, nu eens hier, dan weer daar. Zelfs de dood kan het licht niet doven. Nog steeds wordt Zijn verhaal verder verteld in vele talen en wordt Zijn Licht doorgegeven.

Velen worden door dit Licht geraakt en proberen vanuit dat Licht te leven.

Ze geven warmte en hoop aan de mensen om hen heen.

Kunstenaars hebben het verhaal  op vele manieren uitgebeeld, musici hebben het op muziek gezet. We versieren onze huizen en straten met licht. Daar mogen we van genieten.

Ik hoop, dat in de komende kersttijd ook wij iets van het Licht van dit Kerstkind mogen ervaren en aan elkaar kunnen doorgeven.

 

Ria Sweers

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.