10 januari 2018

Interview

Maker en schenker gedenksteen 200 jaar SFX Steenhouwer Alexander Bus: ‘Dit is echt een prachtig vak’

 

De meeste bezoekers van de Sint Franciscus Xaveriuskerk hebben ‘m intussen wel gezien: de fraaie gedenksteen die afgelopen oktober werd onthuld in de entree van de kerk, voorafgaande aan en ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig jubileum. Het is een ‘plaquette’ van Belgisch hardsteen, die uiteraard niet zomaar uit de lucht is komen vallen.

De steen markeert in zekere zin de tijd die verlopen is sinds de bouw van de kerk in 1816-1817, waaraan de officiële Eerste Steen (ook in hardsteen) − zijn oudere ‘broertje’, er precies tegenover − herinnert. In kerken en andere grote gebouwen treft men vaak bijzondere gedenkstenen aan, en er is natuurlijk altijd ook een bíjbelse connotatie. In de bijbel wemelt het van stenen die voor van alles en nog wat worden opgericht, om er een belangrijke gebeurtenis mee ‘vast te leggen’. En denk ook maar aan de bekende stenen tafelen (Tien Geboden) en de symbolische betekenis van begrippen als “hoeksteen van de samenleving”…

Toen de jubileumcommissie eenmaal had besloten dat een herdenkingssteen een passend merkteken voor het tweede eeuwfeest zou zijn, werd contact gezocht met de firma Bus Natuursteen, de bekende Amersfoortse steenhouwerij, gevestigd aan de Nijverheidsweg. Het familiebedrijf, ooit opgericht onder de naam Lablans, bestaat al sinds 1911. Het werd in de begin jaren 70 overgenomen door vader Joseph Bus en zoon Jozef Bus en inmiddels heeft Alexander samen met zijn vrouw Hilde de leiding van het bedrijf. Er staat overigens al een nieuwe generatie Bus in de coulissen klaar: hun zoon Carsten (15) is de zeer waarschijnlijke opvolger.

Sponsor
De relatie tussen de firma Bus en de SFX dateert overigens al van enige tijd geleden, bij de laatste verbouwing van de kerk. Bus legde destijds de hardstenen vloer in het achterste gedeelte van het gebouw, met het bekende ‘Rorate’-symbool, en zorgde voor de glazen wanden van de entree bij de Mariakapel en de garderobe. Trouwens, de Eerste Steen, die bij de laatste restauratie van de kerk in stukken brak, is ook bij Bus deskundig en in volle glorie hersteld. En de nieuwe steen is door Bus gemaakt, geleverd en… gesponsord.

Alexander Bus vertelt graag over het steenhouwers vak. Volgens hem is het een van de mooiste beroepen die er zijn, al staan er tegenwoordig niet al te veel jonge mensen te trappelen om er hun brood mee te gaan verdienen en neemt de kans op ‘uitsterven’ dus toe. Er is nogal wat onbekendheid met de steenhouwerij. Bus doet daar wat aan. Alexander gaat samen met Hilde regelmatig langs de scholen om jongelui (vanaf 16 jaar) te interesseren en ze te wijzen op de speciale Natuursteenvakschool (MBO) in Nieuwegein, waar de gerichte opleiding tot allround steenhouwer wordt geboden. Die duurt zo’n 6 tot 8 jaar. Het bedrijf biedt ook regelmatig onderdak aan stagiaires.

Interesse
Of je er ook een speciale artistieke aanleg voor nodig hebt? “Ik zou het eigenlijk niet weten,” zegt Alexander bescheiden. “Je maakt iets moois van een brok steen. Het eindproduct moet iets zijn waar mensen met genoegen naar kijken. Interesse, dát is het belangrijkste. Wat dat betreft is dit echt een prachtig vak…” Hij onderstreept daarbij dat het uitsluitend natuursteen is dat Bus verwerkt, afkomstig uit diverse buitenlanden, in alle soorten, kleuren, maten en hardheden. “Ik houd wel van het restauratiewerk, met oude gebouwen. Dat is leuk, en je ontmoet ook allerlei interessante mensen.”

Het zijn uiteraard lang niet alleen grafstenen, herdenkingsstenen en monumenten die Bus produceert. Een deel van de handel is gericht op het interieur van huizen (vooral keukens, badkamers etc.) en wat je wand- of gevelbekleding kunt noemen. In de showroom van het bedrijf aan de Nijverheidsweg Noord 57 zijn daarvan talrijke fraaie voorbeelden te zien. “We zijn voor pakweg 80 procent een zelf producerend bedrijf,” aldus Alexander. ‘We doen zoveel mogelijk in eigen beheer.” Een enkele keer schakelt hij kunstenaars in, zoals de Amersfoortse beeldhouwer Tom Mooi, die o.a. beelden maakte voor de Sint Jan in Den Bosch.

Bus Natuursteen is een bloeiend bedrijf. Het biedt inmiddels werkgelegenheid aan 14 medewerkers, inclusief een aantal parttimers. Het zijn voor een deel ook vakmensen uit diverse buitenlanden, zoals Syrië. Bus is dus ook een ‘open’ bedrijf. Wie belangstelling heeft is altijd welkom, zegt Alexander. “Iedereen mag komen kijken. Dan geven we graag een rondleiding, mét een kopje koffie erbij…!.”

 

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.