09 januari 2018

De jeugd van 't Zand goes FairTrade

Op 3 december 2017 richtte de jeugdactiviteit van de SFX zich op de vraag onder welke omstandigheden producten die wij dagelijks kopen en consumeren, gemaakt worden.
Al knabbelend aan een pepernoot en stukje chocoladeletter praatten we hierover met 6 jongeren. We keken op het etiket van een trui gemaakt in Bangladesh, en op de Fairtrade labels  van chocoladeletter en thee. Intussen hoorden we het verhaal en zagen we beelden van suikerriet-kappers in Midden Amerika, die onder zulke zware omstandigheden werken, dat een op de vijf ziek wordt en jong sterft. De jongeren vroegen zich af hoe je dit kunt voorkomen.
Zo kwamen we op de initiatieven van een aantal bedrijven om de arbeidsomstandigheden in de landen waar onze producten vandaan komen, te verbeteren. En over de belangrijke rol die wij kunnen spelen door díe producten te kopen waarvan we weten dat ze gemaakt worden door een bedrijf dat werkt aan verbeterde arbeidsomstandigheden (en milieu). Te vinden op websites als rankabrand.nl of fairwear.org/brands/shoppinglist

Hetty Helmus en Marjolein Groenewegen
Werkgroep Jeugd SFX

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.