08 mei 2018

St. Josephkerk viert 100-jarig bestaan

De Sint Josephkerk in Hooglanderveen is op 1 mei 1918 gewijd. Dat eeuwfeest wordt met de parochie en de wijken gevierd. Er is een uitgebreid programma samengesteld in het laatste weekend van mei. In dit bericht vindt u meer informatie over het jubileumprogramma.

 

 

In het jubileumprogramma is ruimte voor jong en oud, voor traditie en vernieuwing, voor aandacht en ontmoeting. Dat is een uitnodiging om verder te Timmeren aan de Toekomst. ‘Omdat we geloven dat de gemeenschap rond de St. Joseph van blijvende waarde is voor Hooglanderveen, Vathorst en de hele parochie’, zegt Peter Morsink van het lokale team. ‘We blikken terug op de afgelopen 100 jaar en kijken vooral ook vooruit. Iedereen is welkom om het feest mee te vieren van donderdag 24 mei tot en met zondag 27 mei in en rond onze kerk.’

Er is de afgelopen weken hard gewerkt om een gevarieerd programma samen te stellen. Van de jubileumtentoonstelling -die het hele weekend te zien is- tot de slotmusical. Alle activiteiten (m.u.v de Avond van het Trappistenbier) zijn gratis!

Het Jubileumweekend en de speciale tentoonstelling over 100 jaar Sint Joseph worden donderdag 24 mei om 19.00 uurgeopend door hulpbisschop Herman Woorts. Aansluitend volgen de Mariavespers (19.30 uur) en de avond Maria in Beeld (20.30 uur). Maria in Beeld is een presentatie over hoe en waarom Maria vanaf de oud-christelijke tijd tot in de onze in beeld is gebracht, zowel in het Westen als het Oosten. De oudste voorstellingen die te zien zijn komen uit de Romeinse catacomben en dateren uit de 3e eeuw. Verder zijn er fresco’s, mozaïeken, beeldhouwwerken en schilderijen te zien. Mgr. Herman Woorts kan veel over de geschiedenis en beeltenissen van Maria vertellen.

Vrijdag 25 mei onthullen leerlingen van DOK12, kbs De Marke en de St. Josephschool een zelfgemaakt kleurrijk kunstwerk. Dit verbeeldt de verbinding tussen verleden en toekomst (10.00 uur). Senioren en kinderen ontmoeten elkaar daarna bij de koffie om een spelletje te spelen. Omdat we graag de generaties verbinden, zoals dat ook wekelijks in onze vieringen gebeurt.
Het avondprogramma wordt gevuld met Aan Tafel bij Joseph (18.00 uur). Een professionele kok maakt een heerlijke paella-maaltijd, die in de tent achter de Parochiezaal geserveerd wordt. Er is genoeg voor iedereen, maar het is wel handig om je aan te melden (lokaalteam@stjoseph-olva.nl).

Dan volgt om 20.00 uur een jubileumconcert van muziekvereniging Animato en de Gregoriaanse Schola. Een opmerkelijke combinatie van harmonie en gregoriaanse klassiekers. Dit concert is in de kerk.

Voor de tieners en jongeren is er een spannende kamp-chillvuuravond (20.00 uur) met verhalen, je eigen favoriete muziek, spellen en lekkernijen bij het vuur.

 

Zaterdag 26 mei staat in het teken van een sportieve en creatieve gezinsmiddag op het kerkplein (14.00 uur). Er zijn uitdagende spellen, toernooien en workshops. Daag pastoor Tuan uit in het tafeltennistoernooi of laat je ouders zien dat jij beter bent in de oud-hollandse spellen van hun jeugd. Doe de GPS-speurtocht rond de kerk, beklim de kerktoren en ga aan de slag in creatieve workshops. Ook is er voor iedereen onbeperkt suikerspin!

Tijdens de Avond van het Trappistenbier staat ontmoeting, traditie en smaak centraal. Een professionele biersommelier onthult de geheimen van het kloosterbier (20.00 uur). Waarom wordt het in kloosters gebrouwen en welke smaken zijn er te ontdekken? Voor iedereen die meer van de traditie wil ontdekken! In verband met de beperkte ruimte is aanmelden gewenst (lokaalteam@stjoseph-olva.nl). Deelname 7,50 euro.

Zondag 27 mei begint met het ZondagsOntbijt Jubileumstijl (09.30 uur) voor vrijwilligers. Voor al die mensen die zich achter de schermen inzetten voor de gemeenschap. Wil je meedoen, meld je dan even aan (lokaalteam@stjoseph-olva.nl)!  Om 11.00 uur start de feestelijke jubileumviering, waarin we in dankbaarheid terugkijken en Gods zegen vragen voor de toekomst. Aan deze viering met het voltallige pastoraal team zullen alle koren van de gemeenschap hun steentje bijdragen. Ook is er kinderwoorddienst voor alle basisschoolleerlingen! Aansluitend opent burgemeester Bolsius een grote brunch op het kerkplein, met voor de kinderen diverse spelen (12.30 uur). Er zijn poffertjes, loempia’s, allerlei gerechten door parochianen gemaakt en ijs!

Het jubileum wordt afgesloten af met Sint Jozef, de musical (15.30 uur). Jozef wordt op een muzikale en eigentijdse manier in de schijnwerpers gezet. Dat verdient de patroon van de kerk!  Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda spelen Sint Jozef, de musical. Iedereen kent Jozef uit de kerststal, als verloofde van Maria, de moeder van Jezus. Jozef staat er vaak een beetje verloren bij, maar in deze musical krijgt hij het volle pond. Sint Jozef, de musical gaat over het leven en het werk van timmerman Jozef. Nieuwe teksten op bestaande musicalliedjes. Een verhaal dat verrassend actueel blijkt…

 

Je bent van harte welkom om mee te Timmeren aan de Toekomst en dit feest samen te komen vieren! Wil je de gemeenschap een cadeau geven, dan kun je een bijdrage voor duurzame torenverlichting in de spaarpot doen!

 

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.