Toon Tieland

in memoriam


Een impressie van de uitvaart en de tekst van de preek vindt u als u hier klikt.


Toon Tieland is geboren op 2 mei 1919. Hij overleed in het ziekenhuis 'De Lichtenberg' op 30 augustus.

In deze dagen zal Toon op vele wijzen herdacht worden. De parochie van de St.Franciscus Xaverius herdenkt Toon Tieland als een echte Amersfoorter die zich nauw verbonden voelde met de kerk aan 't Zand. 

In deze kerk zijn enkele van zijn schilderijen aanwezig.


Een kijk op de kerk, (bij binnenkomst links achter) Dit schilderij gaf Toon Tieland aan 't Zand, bij gelegenheid van de restauratie van de kerk in 1980.
Aan dezelfde linkerzijde iets naar voren een schilderij van de Driekoningen, bij de laatste Driekoningenviering plechtig ingewijd.


Aan de rechterzijde het schilderij waarin Toon Tieland op zijn karakteristieke wijze Onze Lieve Vrouw van Amersfoort uitbeeldt.

In 1993 hebben de landelijke parochianen van de Omroepparochie, bij het afscheid van 't Zand in 1993, Toon Tieland een schilderij laten maken van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. De foto toont de aanbieding van dit schilderij. (Links Pea van de Velde, toenmalig vice-voorzitter van het parochiebestuur, Toon Tieland en pastor Verreijt. Het schilderij heeft een ereplaats gekregen in de nabijheid van het beeld van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort aan de rechterzijmuur van de kerk.
We herinneren ons de feestelijke viering van zijn 80e verjaardag in 1999. Na de eucharistieviering uit dankbaarheid, een muzikale hulde door het Concertorkest "Wilskracht" in de pastorietuin, een tafereel door een schitterende meizon in het licht gezet. (Datzelfde "Wilskracht" dinsdag bij de begrafenis spelen.)

Nu, bij de voorbereiding van het Kerstfeest 2006, herinneren we ons heel bijzonder, de bijdrage die Toon Tieland heeft geleverd aan de Kerstsamenkomst "U zijt wellekome", bij het Kerstfeest 2005. Op de hem eigen wijze vertelde hij het kerstverhaal van de Vlaamse schrijver Felix Timmermans: "Het kindeke Jezus in Vlaanderen".
Steunend op zijn stok, vertelde hij het verhaal alsof hij het de eerste keer hoorde, vol verwondering en ingetogen. Staande tussen de door hem gemaakte schilderingen van het verhaal.

     


Zo zagen we hem, naar nu blijkt, voor de laatste keer in onze kerk.  Toon Tieland een bezield kunstenaar, die heel direct mensen wist te raken in zijn kijk op de wereld om hem heen en die daarin ook wist te getuigen van een echt doorleefd geloof. We zullen bij Kerst zijn traditionele tekening met zijn handgeschreven wens voor een gezegend nieuwjaar missen, maar zijn werken zullen de herinnering aan hem levend houden.

Tijdens de viering van dit weekend zal een bijzonder werk van Toon voor in de kerk staan. Het is de Calvarieberg te Lier (B). Het is geschilderd in de typische directe stijl van Tieland met warme kleuren die de religieuze zeggingskracht van het tafereel onderstrepen.Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.