200 jaar kerk SFX | Orgelestafette op 2 september

Organisten van de St. Franciscus Xaveriuskerk houden het vaak lang vol: Henk Ramselaar (1919 -1965) is koploper, Martin Lorijn (1976 – heden) zit hem dicht op de hielen.
Terwijl de orgeltreders (degenen die zorgden dat de wind regelmatig de pijpen werd ingeblazen) vanaf de komst van het Bätzorgel in 1819 een kleine vergoeding ontvingen, speelden organisten in de negentiende eeuw nog onbezoldigd, maar dankzij bakker (en vader van Henk) Wim Ramselaar (sr) wordt hen vanaf 1905 een (bescheiden) salaris uitgekeerd. Orgeltreders zijn sinds de komst van de elektriciteit niet meer nodig, organisten zijn er natuurlijk nog wel. 

Tijdens de orgelestafette op zaterdag 2 september bespelen drie organisten die bij de kerk in dienst zijn of waren een afwisselend programma op de twee orgels in de kerk, deels solo, deels als duo. Martin Lorijn opent het programma om 13.30 uur, daarna volgt Paul Valk. Hein Hof sluit de rij. Elke organist speelt werken van C.P.E. Bach en Albert de Klerk (dit jaar 100 jaar geleden geboren)

Plaats: St. Franciscus Xaveriuskerk
Tijd: 13.30-15.00 uur
Toegang: Gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.