10 februari 2015

HAKA van deze maand

Tot jezelf

Het weer bepaalt vaak je stemming. Wanneer het erg lang regent en de natuur haar groene  kleur heeft verloren, groeit de behoefte aan het voorjaar. De stemming wordt dan beter en alle aandacht is gericht op het ontluikende leven. Maar zo’n winter als deze, maakt je mistroostig en depri. En wanneer dan ook nog de ene ramp na de ander op de TV verschijnt, is het goed even tot jezelf te komen, rustig en stil te worden. Het heeft mij allemaal wel geraakt: al die moord aanslagen, onthoofdingen en dan ook nog  ziekte en dood in  je eigen omgeving, je eigen familie.

Toen ik nog jong was, ging ik maar een dag wandelen: in de polder, in de Soesterduinen, of op de dijk tussen Bunschoten en Nijkerk. Op zo,n dag valt alles van je af en kun je ook veel een plaats geven. Weer een ander gaat fietsen of brengt in stilte een dag door in het klooster. En wanneer je een eigen kamer hebt, kun je daar stil worden en een eigen altaar inrichten. Even gas terug nemen. Zo kan onze eigen kerk een plek zijn om even tot jezelf te komen.Een franse dichter heeft daar een mooi gedicht over geschreven. Paul Claudel (l868-1955). Tevens een hommage aan Maria, die wij ook mogen noemen: Moeder van Smarten, Moeder van Altijd durende bijstand.

Het is midden op de dag, de kerk staat open, zie ik
Ik moet even naar binnen.
Moeder van onze Heer Jesus Christus
Ik kom niet om te bidden.

Ik heb niets te geven en ik kom niet met vragen aan.
Ik kom alleen maar even, moeder,
Naar U kijken en bij U staan.

Naar U kijken en huilen  van geluk in het zeker weten
Dat U er bent en dat ik Uw zoon mag heten.

Even maar, nu alles verstild is een kort moment
Midden op de dag.
Even bij U Maria, in de kapel waar U bent.

Iets zeggen, alleen maar kijken naar Uw gezicht

Met het lied dat mijn  hart in zijn eigen taal tot U richt.

U kunt het gedicht in zijn geheel lezen in “Met God spreken” van Piet Thomas. Het gedicht is erg mooi om als meditatie te lezen in de 40dagen tijd.

HAKA

 

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.