01 juni 2015

HAKA voor juni

Vluchteling

Bij het ochtendkrieken sloegen de eerste granaten in. De terreur-organisatie IS stond voor de stad. In paniek graaiden de mensen geld,paspoorten en waardevolle spullen bij elkaar en vluchtten. ’S Avonds was er geen mens meer te bekennen in de overwegend christelijke stad in de vlakte van Ninive( lees verhaal van Jona). Een grote groep mensen heeft onderdak gevonden in een klooster van de Duitse pater Jens Petzhold. Daar bereiden zij samen de maaltijden voor; voormalige leerkrachten geven les aan kinderen en jonge vrouwen geven kinder- katechese. De pater bezorgt slechts levensmiddelen. Een tot twee keer per week raast hij met zijn pick-up over de weg en keert terug met een laadruimte vol rijst, noedels, aardappelen, thee en suiker.(Missio)

Het klooster van Pater Jens is van alle kanten hermetisch afgesloten. Het is niet groot en ruim. Mensen hebben dan ook het gevoel opgesloten te zijn. Je ziet niets. Geen landschap, geen huizen, alleen een stukje hemel van 20 bij 20 meter. Hier zitten mensen te roken en te praten, drinken thee en doden zo de tijd. Na een paar dagen voel je je down en benauwd.

Honderden jaren leefden christenen en moslims hier zij aan zij. Hun kinderen zaten samen in de schoolbanken, deden zaken met elkaar en hielpen elkaar. Met de komst van Is werd het anders. Wreed, onmenselijk en zonder medelijden. Christenen worden voorzien van een teken: een scharlaken rode N.( voor Nazarener). Alle reden om te vluchten.

Er wordt wel eens gezegd, dat vluchtelingen gelukszoekers zijn. Maar dat lijkt mij alleszins een verkeerd beeld. Je verlaat huis en aard, je weet niet of je er ooit terugkeert en wat je dan aantreft. Ben je welkom in een ander land en ben ik onderweg wel veilig. Als onbezorgde- bijna- inwoner van Amersfoort heb ik geen idee wat vluchteling zijn inhoudt. Wat ik wel weet is: de bijbel kiest de kant van de zwakke, de vluchteling en de vreemdeling. Daarom, laat mensen die vluchten een plaats vinden om tot rust te komen en tot zichzelf. En waar kan dat beter dan in een kerk. Veel kloosters, pastorieën en kerken staan leeg. Het zou een mooi gebaar zijn. Want “in het huis van mijn Vader zijn vele kamers”(joh.14.2)

HAKA

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.