Voorbeschouwing op de nieuwe encycliek

Paus Franciscus en de encycliek Laudato Si'

Volgens de laatste berichten[1] verschijnt op 18 juni de encycliek van de paus over klimaat en ecologie. Officieus wordt als titel gemeld: “Laudato Sii”, Italiaans voor “Geloofd zijt Gij”. Voor Franciscaanse mensen legt de encycliek op deze manier een rechtstreekse band met het Zonnelied van de Kleine Arme uit Umbrië, de naamgever voor de huidige paus.

In Franciscus van Assisi borrelde dit lied op uit het diepst van zijn wezen toen hij – gevangen in een hevige depressie – te verstaan kreeg dat hij voor dat lijden het paradijs mocht verwachten. Het is een lied waarin de schepping zich zelf bezingt als broer en zus in een loflied op de Schepper. Een lied vol troost door de kosmische verbondenheid. Zo zet de mogelijke titel van de brief al meteen de toon: een loflied op de schepping uit dankbaarheid en getroffen door de schoonheid ervan.

Al lang voor het verschijnen van de encycliek woedt er een stevige discussie. Heeft de paus zich wel met het klimaat te bemoeien? Vooral in rechtse Amerikaanse kringen van christenen moet men niets hebben van een paus die stelling neemt in het klimaatdebat.[2] Van de andere kant hopen de mensen die zich zorgen maken over de aarde en de opwarming ervan dat ze met de brief van de paus een stevig zetje in de rug krijgen.

Lees het volledige artikel op www.deroerom.nl

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.