Lieddag in de SFX voor herhaling vatbaar

Op zaterdag 24 juni deden een kleine 80 deelnemers mee aan de lieddag die de jubileumcommissie van de Sint Franciscus Xaveriuskerk organiseerde in het kader van het 200-jarig bestaan van het kerkgebouw aan ’t Zand. De zangers waren afkomstig uit alle hoeken van de provincie en ver daarbuiten.

De dag stond onder leiding van de bekende componist Tom Löwenthal, die net als Antoine Oomen veel teksten van Huub Oosterhuis van muziek heeft voorzien. Het werd een intensieve muzikale belevenis, waarin voor velen nieuwe muziek werd ingestudeerd, met steun van de koorgroep ’t Zand en hun begeleider Martin Lorijn. Löwenthal legde ook vooral nadruk op de tekst en de manier waarop die in de muziek wordt verklankt en de gevolgen die dat heeft voor de manier waarop die moet worden uitgevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Löwenthal

Een van de hoogtepunten van de dag was de op orgel begeleide uitvoering van de acclamatie “Blinde Ogen” van Löwenthal zelf, waarbij alle deelnemers als een lint door de hele kerk verspreid stonden opgesteld. Dat belooft nog wat voor het moment dat de kerkbanken plaats gaan maken voor stoelen. Dat geeft nog meer mogelijkheden voor allerlei klankexperimenten (en biedt natuurlijk een comfortabeler “zit”).

De lieddag werd om 16.00 uur besloten met een korte viering rond het thema “Heel de aarde”. Een deel van de ingestudeerde liederen werd daarbij door het reusachtige koor met veel enthousiasme en overtuigingskracht ten gehore gebracht. Een boeiende (en vermoeiende) dag kwam daarmee ten einde.

 

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.