HAKA Kerstmis 2017


Gevlucht

 

“Zie ik breng goed nieuws.” En dat is terecht. In de bijbel wordt de geboorte van Jesus gezien als goed nieuws. Maar het leven is niet alleen een goednieuwsshow. Dat maakt de evangelist Matheus ons heel goed duidelijk. Want Maria en Josef kunnen niet anders dan met hun pasgeboren kindje vluchten. Herodes wil het kindje doden. Josef wordt wakker geschud en beseft ineens dat  hij weg moet. Paniek overvalt de jonge ouders. Hals over kop vertrekken zij richting het zuiden. Naar Egypte. Dat is wel erg lang en ver lopen. Niets houdt hen  tegen. Het leven van hun kind is alle moeite en inspanning waard. Tot zover Matheus 2.19 vv.

Anno 2000 waren er in Aleppo zo’n 100.000 christenen. Er waren 87 kerken, christelijke kerken wel te verstaan. Maar nu stort alles in elkaar. Huizen,kerken en andere gebouwen, allemaal zijn ze kapot geschoten. Honderdduizend mensen zijn gevlucht. Overal zijn ze nu. In vluchtelingenkampen, maar ook verspreid over Europa. Soms liefdevol ontvangen, maar ook aan hun lot overgelaten. Allemaal mensen, die hun leven anders hadden voorgesteld. Onder hen veel christenen. Het lijkt alsof alle kerken verdwijnen uit het Midden-Oosten.

Mogelijk voelen zij zich aangesproken door het evangelie van Matheus. Ook daar is vluchten de andere kant van het verhaal. Alles achterlaten en je overgeven aan vreemde mensen.

Na jaren keren Maria en Josef terug. Maar weer vinden zij allerlei onheil op hun weg. Zij vinden voorlopig onderdak in een buurland. Zo blijf je vluchteling.

Matheus -de evangelist- maakt er een mooi verhaal van. De geboorte van Jesus is een gebeurtenis van wereldformaat. Maar hij plaatst het in een wereld zoals die is. Een wereld vol ontheemde mensen. Die horen ook bij het kerstverhaal.

Matheus is erg actueel.

Voor iedereen een zalig Kerstfeest.

 

HAKA

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.