17 mei 2018

jeugdgroep SFX naar Kamp Amersfoort

De werkgroep Jeugd van onze geloofsgemeenschap organiseerde op 6 mei jl. een rondleiding voor jongeren uit de Franciscus Xaverius naar Kamp Amersfoort. Hieronder een impressie.

  

 

  

  

  

  

Een groep van 6 jongeren van de SFX jeugdgroep en 4 begeleiders maakte op 6 mei jl. een indrukwekkende en leerzame rondleiding mee in Kamp Amersfoort. Met een gids die zoveel wist te vertellen dat we wel anderhalf uur onderweg waren.

Zo vertelde ze hoe de (37.000) mensen die hier gevangen zaten, na opgepakt te zijn vanaf station Amersfoort kwamen lopen en in het kamp direct 'ontmenselijkt' werden: ze werden kaalgeschoren en kregen vuile kleren aan, soms nog met bloed besmeurd. Hoe weinig ze te eten kregen: een stukje brood, slappe koffie en koolsoep was het voedsel waarmee ze hun dagelijkse arbeid moesten verrichten. 


Dat gevangenen als straf van 5.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds moesten staan zonder een voet te verplaatsen, zonder water, eten in de volle zon zet je aan het denken. In het kantoor van het kamphoofd zagen we de typemachine met SS-teken, muurschilderingen en foto's, die het verleden tastbaarder maakten.

We bezochten de plaats waar veel gevangenen geëxecuteerd werden: de schietbaan bij de Stenen Man. We hoorden over de dappere Loes van Overeem die namens het Rode Kruis jarenlang hulp bood in het kamp. Het bezoek maakte diepe indruk.

Hetty Helmus, Corine van Rijswijk en Marjolein Groenewegen, jeugdgroep SFX

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.